top of page
Zoeken
dimphyvanhalteren

De analytische bestandsdelen, wat betekenen ze?

Wanneer je naar de samenstelling op de verpakking van een hondenvoeding gaan kijken, kom je daar ALTIJD de analytische bestandsdelen tegen. Maar wat betekenen deze termen? In deze blog ga ik het je uitleggen zodat je ook weet waar je naar kijkt.

Ruw eiwit

Het ruwe eiwit verwijst naar het totale gehalte aan eiwitten in hondenvoeding. Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam en spelen een cruciale rol bij de spieropbouw, het onderhouden van een gezond immuunsysteem en de algehele groei en ontwikkeling van honden. Een tekort aan eiwitten kan leiden tot een verzwakte spierontwikkeling, verminderde groei en herstel, een verminderde weerstand tegen infecties en een slechte wondgenezing. Een teveel aan eiwitten kan bij sommige honden voor dunne ontlasting zorgen. Belangrijk dus om te kijken wat de behoefte van jouw hond hierin is.


Ruw vet

Ruw vet is de term die wordt gebruikt om het totale gehalte aan vetten in hondenvoeding aan te geven. Vetten bieden energie en helpen bij de opname van in vet oplosbare vitamines. Het juiste gehalte ruw vet is belangrijk voor een gezonde huid en vacht, maar ook voor de normale functie van organen zoals het hart en de hersenen.

Een tekort aan vetten kan leiden tot een verminderde opname van vitamines (vet oplosbare vitamines), verzwakte celmembranen, verminderde hormoonproductie en problemen met de temperatuurregulatie.


Ruwe as

Ruwe as verwijst naar het totale gehalte aan mineralen in hondenvoeding. Mineralen, zoals calcium, fosfor en magnesium, zijn essentiële voedingsstoffen die een rol spelen bij het behoud van sterke botten en tanden, het reguleren van enzymactiviteit en het in stand houden van normale lichaamsfuncties.

Een tekort aan mineralen kan leiden tot een verstoorde elektrolytenbalans, verminderde botgezondheid, verminderde spierfunctie, problemen met de bloedstolling en verminderde immuunfunctie.


Ruwe vezel

Ruwe vezel is de onverteerbare vezel die voorkomt in plantaardig voedsel en speelt een cruciale rol bij een gezonde spijsvertering. Het stimuleert de darmbeweging, bevordert de opname van voedingsstoffen en voorkomt constipatie. Wanneer er te weinig vezels in een voeding verwerkt zitten, kan dit nadelige gevolgen hebben:

- Constipatie: Vezels helpen de stoelgang van een hond te reguleren door volume aan de ontlasting toe te voegen en de darmbeweging te bevorderen. Bij te weinig vezels kan de hond moeite hebben met ontlasten en constipatie ontwikkelen.

- Gewichtstoename: Vezelrijke voeding kan helpen bij het gevoel van verzadiging en het verminderen van overeten. Een tekort aan vezels kan ervoor zorgen dat een hond meer eet, omdat hij niet vol is, wat kan leiden tot gewichtstoename en obesitas.

- Slechte darmgezondheid: Vezels hebben een prebiotisch effect, wat betekent dat ze dienen als voedsel voor de nuttige bacteriën in de darmen. Deze bacteriën spelen een belangrijke rol bij het handhaven van een gezonde darmflora. Een tekort aan vezels kan leiden tot een onbalans in de darmflora, wat kan leiden tot diarree, winderigheid en andere spijsverteringsproblemen.


Vochtgehalte

Deze staat niet altijd bij de analytische bestandsdelen genoemd, maar is wel een belangrijke om ook mee te nemen in bovenstaand rijtje. Vocht is een essentieel onderdeel van de voeding van honden. Het speelt een hele belangrijke rol bij verschillende lichaamsfuncties en heeft een directe invloed op de algehele gezondheid en het welzijn van de hond.


Ten eerste is vocht nodig om uitdroging te voorkomen. Honden hebben water nodig om gehydrateerd te blijven, vooral omdat ze niet zo efficiënt zijn in het vasthouden van vocht als mensen. Uitdroging kan leiden tot een verminderde nierfunctie, problemen met de spijsvertering en andere gezondheidscomplicaties.

Daarnaast helpt vocht bij het handhaven van een normale lichaamstemperatuur. Honden kunnen warmte reguleren door te hijgen en zweten via de voetzolen, maar voldoende vochtinname is nodig om oververhitting te voorkomen. Meer hierover kun je ook nog lezen in de gratis gids over het drinkgedrag van je hond. Je vind deze hier:


Vocht is ook belangrijk voor een goede spijsvertering. Het helpt bij het afbreken en absorberen van voedingsstoffen in de darmen, vergemakkelijkt de stoelgang en voorkomt constipatie.


Het vochtgehalte in hondenvoeding is verschillend per type voeding. Droogvoer (brokken) heeft meestal een lager vochtgehalte, vaak tussen de 8% en 12%. Natvoer (blikvoer) of kvv heeft daarentegen een hoger vochtgehalte. Het vochtgehalte in de voeding kan van invloed zijn op de totale waterbehoefte van de hond. Honden die voornamelijk droogvoer eten, hebben meestal meer water nodig om gehydrateerd te blijven.


Door rekening te houden met de specifieke behoeften van een hond, kun je dus gerichte keuzes gaan maken met betrekking tot de voeding. Dit kan resulteren in een gezondere en gelukkigere hond en waarmee dierenartskosten op de lange termijn kunnen worden verminderd omdat je je hond niet alleen aan het vullen, maar ook echt aan het voeden bent om het beste uit zijn/haar lichaam te kunnen halen.


Wil jij meer weten over de richtlijnen van de analytische bestandsdelen?

Kijk dan hier even verder


81 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page